Digitale vaardigheden op school én op de werkvloer

Uit onderzoek van Codepact partner Salesforce blijkt dat één op de drie Nederlandse werknemers zich niet digitaal klaar voelt voor de toekomst. Zeventig procent denkt binnen vijf jaar zijn baan niet meer uit te kunnen voeren door verregaande digitalisering.

Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, vertelt in de nieuwe podcast ‘Work in Progress’ van Intermediair meer over het onderwerp.

Schokkende cijfers aldus de directeur. ‘Maar erger is die hele grote groep die niet eens beseft dat ze zich zorgen moet maken.’

Nederland loopt in digitalisering hopeloos achter op Europa en de wereld, zegt ze. ‘Er is heel veel angst voor digitalisering, dat die ontwikkeling je baan overneemt. Maar láát een robot, app of computer het zware werk doen, dan heb jij de handen vrij om mensen beter te kunnen helpen.’

‘In de zorg bijvoorbeeld gaat het niet alleen om digitale administratie. Je kunt er levens mee redden, door bijvoorbeeld mensen op de intensive care de juiste dosis van het juiste medicijn op het juiste moment te geven.’

Bij al die toepassingsmogelijkheden veert Lotte de Bruijn op. ‘Veranderingen kosten tijd om ze ons eigen te maken. Maar we moeten leren zien wat ze ons kunnen opleveren.’ Het begint wel bij de ICT-sector. Die moet technologie begrijpelijk en toegankelijk maken, zegt ze. En mensen kunnen zelf eens kijken naar de vele online open cursussen.

Volgens Salesforce kijken acht op de tien werknemers juist naar hun werkgever voor cursussen en bijscholing. Ook niet gek, vindt De Bruijn. ‘Die hebben er baat bij als hun medewerkers meer digitaal gaan werken en denken.’

Als het aan De Bruijn ligt, leren kinderen op de basisschool al programmeren en wordt informatica een verplicht vak op de middelbare school. ‘Dat is al in 17 landen in Europa verplicht; wij hangen er met de zeven laatste landen wat achteraan.’ Uitproberen, experimenteren en continu bijleren, dat is de manier van denken die we vanuit de ICT kunnen leren.

Comments are closed.